Huawei Global Analyst Summit

Huawei Global Analyst Summit: maximalizujme hodnotu 5G

Čínský výrobce 5G technologií Huawei se i přes problémy spojené s pandemií koronaviru i embargo ze strany USA snaží dál rozvíjet výzkum a vývoj v této oblasti. Na 18. ročníku Huawei Global Analys Summit uvedla, že spolu s partnery už pracuje na evoluční stadiu 5G sítí.

Toto evoluční stadium, které se označuje jako 5.5G, rozšiřuje aplikační možnosti sítí 5G (eMBB, URLLC a mMTC) o další tři. Firma, která patří mezi lídry mobilních technologií, chce tímto způsobem spolu s partnery maximalizovat hodnotu 5G sítí jako takových.

To však není ani zdaleka jediný závěr 18. ročníku Huawei Global Analyst Summit, kterého se zúčastnilo více než 400 hostů přímo na místě. Další hosté sledovali přímé přenosy z třídenní akce.

To nej z Huawei Global Analyst Summit

Huawei na akci mimo jiné uvedla, že ke konci roku 2020 bylo na světě v provozu víc než 140 sítí 5G sítí. Využívalo je přes 330 milionů koncových zákazníků. Na 5G se tak podle firmy celosvětově daří přecházet rychleji a lépe, než se původně předpokládalo.

Přesto Huawei stále zdokonaluje řešení pro sítě 5G. Vedle zmíněné práce na 5.5G aktuálně podporuje přes 3 000 inovačních projektů po celém světě. To je s ohledem na americké embargo, které firmě mimo jiné nedovoluje užívat služby americké společnosti Google, poměrně překvapivé.

Společnost má velké problémy především u své mobilní divize. Ta nejenže nemůže do svých mobilů dávat zmíněné služby amerického internetového giganta, ale má problémy i s dodávkami součástek, především čipů.

S procesory a čipy je problém

Huawei Global Analyst Summit se tomuto tématu věnoval velmi detailně. Problémy dokonce přiznal samotný šéf firmy Eric Sü, podle kterého jsou polovodiče (které tvoří počítačové i mobilní čipy) velmi složitá disciplína. Jejich design a vývoj je totiž maximálně komplexní, což se promítá do vysokých nákladů nejen na jejich vývoj, ale i samotnou produkci.

Americké embargo tak narušilo velmi specializovaný globální dodavatelský řetězec, kde má každý region svou vlastní roli na základě svých vlastních silných stránek. A změna v tomto řetězci by znamenala extrémní náklady, podle Süa až bilion amerických dolarů (22 bilionů Kč). To by mohlo vést ke zdražení součástek a v důsledku by to zaplatil spotřebitel.

„Čelíme nyní neuvěřitelnému riziku. Lídři po celém světě toto musí brát vážně a učinit moudré politické rozhodnutí, aby znovu vybudovali důvěru a pomohli globálnímu dodavatelskému řetězci se co nejdříve vrátit do zajetého systému,“ prohlásil Sü na závěr Huawei Global Analyst Summit.

Mobilní divize hledá příležitosti

V důsledku výše uvedených problémů tak firma hledá nové strategie svého byznysu. Jednou z nich je rozšíření záběru, aby zákazník mohl využívat celý ekosystém. Společnost se tak soustředí na služby napříč svými chytrými zařízeními. Konkrétně Huawei zmiňuje chytrou kancelář, chytrou domácnost, cestování, fitness, zdraví či zábavu.

S tím úzce souvisí intenzivní vývoj vlastního operačního systému Harmony OS, který není určený jen pro chytré telefony, ale uplatní se v široké škále přístrojů včetně těch pro domácnost a třeba i v autech. Huawei má vlastní ekosystém a aplikační obchod (Huawei Mobile Services) a výrazně pracuje na rozvoji obou těchto platforem.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Huawei Global Analyst Summit: maximalizujme hodnotu 5G”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *