Dostal zákaz na 5G

Dostal zákaz na 5G. Proto musí mít upravené procesory

Huawei konečně představil svůj nový top model P50 Pro. Výbava je parádní, foťák úplně nejlepší na světě. Jenže Huawei dostal zákaz na 5G a musel použít upravené procesory.

Představení novinky (respektive novinek, zároveň byl představený i slabší model P50) bylo dlouho odkládané. Původně se očekávalo v dubnu, pak v červnu, kdy tedy výrobce telefon přiznal, ale premiéra přišla až na konci července. A to pouze pro čínský trh.

Důvod opoždění je vcelku nasnadě, Huawei je stále pod americkým embargem a má problémy nejen se softwarem, což ho omezuje ve světě, ale i se součástkami. A to ho omezuje i na domácím trhu.

Situace není dobrá, Huawei nemá z čeho vyrábět a jeho podíl padá i na domácím trhu, kde už je mimo první pětku.

Dostal zákaz na 5G

Řada P50 je pro Huawei výkladní skříní a důkaz, že ještě stále patří mezi světovou špičku. Což minimálně model P50 Pro splňuje, až tedy na to, že neumí 5G. To se částečně očekávalo, Huawei se domluvil v rámci embarga na dodávkách procesorů od Qualcommu. Jenže zároveň dostal zákaz na 5G.

Všeobecně se tak očekávalo, že mimo Čínu bude dodávat novinky s americkými procesory bez 5G, ale pro domácí trh má ještě zásoby vlastních čipů Kirin 9000, které si nechával u TSMC do zásoby vyrábět loni, dokud to bylo možné. A Kirin 9000 modem pro 5G má.

Tedy měl. Problém je v tom, že Huawei zřejmě dostal zákaz na 5G absolutně. Protože vyšší varianty P50 Pro mají čip Kirin 9000, ale taktéž bez 5G. Dodejme, že nižší varianty (velikost paměti) mají Qualcomm Snapdragon 888. Který má taktéž integrovaný 5G modem, ale buď dostal Huawei nějakou upravenou variantu a nebo je v jeho případě 5G softwarově zakázané.

Nejlepší foťák na světě

Telefon má špičkový OLED displej s FHD+ rozlišením a úhlopříčkou 6,7 palce a vysokou obnovovací frekvencí 144 Hz. Paměť má hodnotu 8, nebo 12 GB, uživatelská pak 128, 256 nebo 512 GB.

Hlavním lákadlem je foťák, který od DxO Mark dostal aktuálně nejvyšší hodnocení. Sestava, pod kterou je podepsaná Leica, je neobvyklá. Hlavní snímač s optickou stabilizací má rozlišení 50 Mpix, v tandemu s ní je zde 40 Mpix monochromatický snímač. Dále je zde 13Mpix širokoúhlý foťák a na závěr periskopový teleobjektiv s rozlišením 64 Mpix a 3,5násobným optickým přiblížením. I zde je optická stabilizace.

Huawei P50 Pro by se měl objevit i v Evropě a snad i v Česku. I když to bude jen takové zajímavé zpestření, prodejní rekordy z logických důvodů trhat nebude. A víc než že telefon dostal zákaz na 5G bude vadit absence služeb Googlu. I v Číně se prodej rozběhne asi až na konci srpna.

Ceny tam začínají v přepočtu na 20 000 korunách a končí na třiceti tisících.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *