Vlastní 5G procesory

Čínské značky chtějí vlastní 5G procesory. Mají být už letos

Významní výrobci mobilů Xiaomi a Oppo se spojili s čínským výrobcem čipů a vyvíjejí vlastní 5G procesory. Na trhu by se měly objevit letos, nejpozději na začátku příštího roku.

Zajímavou informaci přinesl tchajwanský magazín Digitimes, který čerpal z informací z dodavatelského řetězce. Za vývojem vlastních 5G procesorů stojí značky Xiaomi a Oppo, které na projektu spolupracují s čínským výrobcem procesorů Unisoc. Ten je pro mnohé známější pod dřívější značkou Spreadtrum.

Detailní informace zatím nejsou k dispozici, vlastní 5G procesory by se měly dostat na trh na přelomu letošního a příštího roku. A má se jednat o 5G čipy pro pásma pod 6 GHz, tedy bez podpory milimetrových vln. Xiaomi a Oppo aktuálně odebírají převážně procesory od Qualcommu a MediaTeku.

Vlastní 5G procesory sníží závislost

Vlastní čipy oběma výrobcům umožní stlačit ceny čipů na trhu a tím i snížit cenu telefonů. Přece jen jesou smartphony s 5G zatím stále relativně drahé, prakticky je najdeme až od střední třídy výš a je to částečně právě nedostatkem levných 5G čipů.

Spolupracující producent procesorů Unisoc patří na jednu stranu mezi relativně velké dodavatele čipů, ale v případě mobilů patří mezi menší alternativní dodavatele. Dříve dodával čipy především pro menší značky mobilů, ale mezi jeho zákazníky patřil třeba i Samsung. Ten jimi osazoval levné mobily a tablety.

Unisoc vyrábí vlastní procesory s LTE a 5G konektivitou, ale podle dostupných informací je dodává především do levnějších přístrojů. Pár takových se prodává i na českém trhu včetně velmi levných Alcatelů a Motorol.

Státní firma na 5G čipy

V případě 5G čipů Unisoc má dvě řady, ale u té druhé s moderním výrobním procesem zatím zřejmě finální produkty nedodává. Ostatně, v obou případech a u novějších čipů LTE využívá Unisoc výrobní proces tchajwanské firmy TSCM, která vyrábí třeba pro Apple nebo pro Qualcomm.

Unisoc má i vlastní výrobní procesy, ale ty jsou relativně zastaralé a pro moderní 5G čipy se nehodí. Firma je to v podstatě státní, patří pod Tsinghua Holdings, který je plně vlastněný Univerzitou Tsinghua. V každém případě vlastní 5G procesory Xiaomi, Oppa a Unisocu mohou být velmi zajímavou alternativou.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *