mobilní tarif

Vybíráme mobilní tarif pro práci z domova

Pro práci z domova budete téměř jistě potřebovat internetové připojení. Nedávno jsme vás provedli výběrem pevného internetového připojení, nyní se pokusíme poradit, jak vybrat mobilní tarif.

Ideální internetové připojení pro domácnost je pevný internet. Jeho výběrem jsme vás provedli v tomto článku. Platí to všeobecně, nejenom v případě, kdy budete z domova pracovat. Což teď dělá prakticky každý, jehož pracovní pozice to alespoň trochu umožňuje.

Mobilní tarif je však také důležitý, minimálně budete přes mobil telefonovat. I když máte doma pevnou linku, těžko budete její číslo svěřovat všem pracovním kontaktům. Je to nepraktické a také vlastně nepříjemné až nebezpečné. Ne každý pracovní kontakt je dobře známý kolega z práce a doma může telefon zvedat kdokoliv z rodiny.

Mobilní data se pak mohou hodit jako záloha k pevnému internetu, případně můžete pracovat třeba i z chaty nebo z jiného místa mimo domácí kancelář.

Komu patří váš tarif?

Otázkou je, jestli máte firemní číslo a tudíž tarif poskytnutý zaměstnavatelem a nebo vám zaměstnavatel přispívá na mobilní tarif, či vše jde na váš účet. V první případě si u zaměstnavatele ověřte parametry tarifu a v případě potřeby požádejte o jeho navýšení.

Mnohé firemní tarify jsou výrazně odlišné od těch komerčních, pro zaměstnavatele by tak neměl být problém přidat volné jednotky, ať už jde o minuty pro volání nebo mobilní data. Vše v tomto případě provádí pověřená osoba u vašeho zaměstnavatele, ale zřejmě povolení bude vydávat někdo jiný. Počítejte s tím, že to může několik dnů trvat.

Prozkoumejte nabídky

Pokud je mobilní tarif psaný na vás, tak si nejdřív ověřte, jaký vůbec máte a co je jeho součástí. Zároveň si zkuste představit, jaká bude vaše spotřeba. Jelikož už zřejmě z domova chvíli pracujete, můžete si vše ověřit v posledním vyúčtování. Dnes v drtivé většině případů bude mít elektronickou podobu a zřejmě se budete muset přihlásit u operátora na webu do svého účtu. Pokud přihlášení neznáte, volejte infolinku.

V případě, že budete potřebovat tarif změnit, nebo pořídit zcela nový, tak současný mobilní trh vám nabídne prakticky tři možnosti: předplacené karty, tarify s jednotkami a neomezené tarify.

Budete potřebovat 5G?

V současné době mají 5G všichni tuzemští síťoví operátoři. Významnější pokrytí ale nabízí jen Vodafone. Na druhou stranu, pokrytí roste každým dnem a už ve velmi blízké budoucnosti to bude klíčová mobilní technologie. Výhody 5G rozebíráme zde.

Potřebovat budete 5G smartphone, nabídka se také utěšeně rozrůstá. Ceny těch nejlevnějších klesají a aktuálně vás základní 5G smartphone vyjde na zhruba 7 000 korun.

U O2 je potřeba 5G aktivovat, stojí to formálně jednu korunu. U zbylých dvou operátorů prostě stačí mít 5G mobil a být v místech s pokrytím. Jen je zde jeden detail, pokud máte starou SIM, budete si jí muset nechat vyměnit.

Předplacené karty

Zde je nabídka velmi široká, vedle tří síťových operátorů (O2, Vodafone, T-Mobile) působí na trhu množství virtuálních operátorů. Předplacené karty fungují tak, že si na kartu nabijete určitou částku a z té se vám odečítají náklady za využité služby. Tradičně to jsou jednotlivé jednotky, ale dnes některé karty používají placení po dnech, kdy jsou za denní paušál některé služby neomezené, případně existují i předplacené tarify, kdy si předplácíte v podstatě tarif.

Celkově platí, že předplacené služby se pro pracovní použití příliš nehodí a vyloženě nevýhodné, až na pár výjimek, jsou pro data. U volání lze najít nabídky, které se za určitých okolností mohou vyplatit. Ve speciálních případech může být výhodou fakturace služeb, prostě předložíte účet za vložené peníze na předplacenou kartu.

Tarify s jednotkami

Dříve nejčastější a vlastně jediná podoba mobilních tarifů. Za měsíční poplatek máte určité množství minut na volání, SMS a objemu mobilních dat. Po jejich vyčerpání se za další platí od kusu nebo se musí balíček dokoupit. Což nebývá výhodné. Dnes má takový mobilní tarif nejčastěji volání s SMS neomezené a omezený je jen objem mobilních dat. Ale to může být často to nejdůležitější, co můžete od tarifu potřebovat.

S ohledem na neomezené volání se u těchto tarifů řeší primárně objem dat. Čím víc, tím je tarif logicky dražší. Ty nejlevnější vyjdou zhruba na 500 korun, ty nejvyšší překračují sumu tisíc korun. Pokud potřebujete data jen v rámci zálohy a pro nějaké základní použití v mobilu, mohl by vám stačit tarif se zhruba 4 GB dat. Takové tarify stojí obvykle okolo 600 až 700 korun.

Ty nejdražší s cenou nad 800 Kč mají od 14 GB, což je objem, který běžně v mobilu za měsíc jen těžko spotřebujete. Ale pokud budete data využívat sdíleně pro počítač, budete hodně na videokonferencích, tak to stačit nemusí.

Zcela neomezené tarify

Novinkou posledních let jsou zcela neomezené tarify. Ty mají vedle neomezeného volání a SMS i neomezená data. Ale nejsou levné, ty nejzákladnější vyjdou aktuálně na 1 100 korun, nejdražší stojí až 2 500 Kč. A v čem se liší, když jsou ve všech směrech neomezené? Operátoři je dělí podle přenosové rychlosti. Čím levnější, tím je rychlost víc omezená. Za zcela neomezenou rychlost dáte minimálně 1 600 korun.

U dražších zcela neomezených tarifů pak bývají ještě bonusy v podobě volného volání do zahraničí a v zahraničí mimo Evropskou unii. První se může hodit, druhé dnes asi moc ne

Omezení rychlosti je při běžné práci s mobilem a i sdíleně na počítači nepostřehnutelné, ale u videa to už může být problém. Záleží na vaší práci, někomu základní zcela neomezené tarify mohou vyhovovat, jiní si musí vybírat z těch dražších. Teoreticky se to zkouší špatně, ale neuděláte chybu, když si vyberete ten levnější, na dražší tarif se u operátorů přestupuje docela snadno.

Mobilní tarify: Tipy a triky

  • T-Mobile umožňuje složit si tarif podle potřeby. Můžete tak ušetřit za služby, které nevyužijete.
  • T-Mobile a Vodafone už mají tarify bez úvazků, můžete tak snadno přecházet. U O2 to platí jen v případě, že si platíte víc služeb najednou. Současná legislativa navíc odchod od operátora výrazně zjednodušila.
  • Pokud budete mít pevný internet od jednoho ze sítových mobilních operátorů, pořiďte si u něj i mobilní tarif. Operátoři souběh služeb zvýhodňují.
  • Něž si pořídíte tarif od operátora, kterého jste nikdy neměli, ověřte si, že máte doma dobrý signál. Přestože je dnes pokrytí všeobecně výborné, tak lokálně mohou nastat problémy. Třeba v pokrytí uvnitř budov.
  • S novou aktivací tarifu nabízí operátoři možnost zvýhodněného pořízení smartphonu. I když je tarif bez závazků, tak kdybyste od operátora odcházeli dříve, než bude mobil splacený, tak budete muset jeho hodnotu doplatit.
Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *