Pevné internetové připojení

Vybíráme pevné internetové připojení

Pro práci z domova budete potřebovat dobré internetové připojení. Prakticky máte dvě možnosti, buď pevné internetové připojení a nebo mobilní připojení.

Dnes se budeme věnovat pevnému internetu. Ten má své výhody i nevýhody, ale celkově se pro práci z domova hodí lépe, což hned vysvětlíme. Mobilnímu internetovému připojení se budeme věnovat příště.

Pevné internetové připojení obvykle vyniká stabilitou, rychlostí a i domácí distribucí. Nevýhodou je často omezená nebo žádná dostupnost a některá pevná připojení vlastně ani pevná nejsou a distribuce probíhá bezdrátově. A tím bezdrátově myslíme vzdálený přenos, nikoliv domácí wi-fi síť.

Někdo si může vybírat, jiný nebude mít na výběr

Pokud si budete pevné internetové připojení pořizovat, musíte si ověřit, který operátor a jaký typ připojení je v místě vašeho bydliště dostupný. V tomto případě nelze v žádném případě dávat všeobecně platné rady, nabídka se liší klidně ulici od ulice nebo i dům od domu.

Mobil to zachrání

Pevné připojení v domácnosti může být při intenzivním vytížení jejími všemi členy pro spolehlivou práci z domova nestabilní. Záložním řešením pro práci z domova, nebo ideálním řešením pro práci doslova odkudkoli, tak může být mobilní telefon s vhodným (ideálně 5G neomezeným) datovým tarifem. Zejména 5G připojení totiž disponuje potřebnou rychlostí, kapacitou i odezvou pro komfortní práci se všemi on-line platformami.

Ale v principu platí, že u obytných domů (ideálně v rámci hustého osídlení) je větší pravděpodobnost, že do nich budou zavedeny metalické nebo optické kabely speciálně pro internetové připojení. Tam, kde jsou rozvody pevných telefonních linek, lze využít pevné internetové připojení přes ně (ADSL). Velmi rozšířené je pak bezdrátové připojení, které se chová jako pevné internetové připojení.

Způsobů bezdrátového připojení je velké množství, nejčastěji je to pomocí technologie wi-fi point to point, tedy v zásadě stejná technologie jako domácí wi-fi, ale jinak provedené. To znamená, že opravdu nestačí vystrčit domácí wi-fi router z okna a připojit se. Existují i specifičtější systémy na jiných technologiích, ale pro zákazníka vše funguje stejně. Jednou z možností je pevné připojení přes mobilní sítě.

Hledáme pevné internetové připojení

Když budete připojení hledat, tak můžete začít na Googlu, kde zadáte svojí ulici a heslo pevný internet. A budete zkoušet nabídky, které vyhledávač najde. Tím se dostanete i k providerům, které ani neznáte. V bytovém domě samozřejmě můžete ověřit nástěnku, kde může být nabídka vyvěšená. Případně se zeptejte sousedů.

U velkých operátorů pak stačí zadat adresu a buď dostanete parametry nabídky hned a nebo vás budete operátor kontaktovat. Pokud to v místě vašeho bydliště bude možné, tak si nechte připravit víc nabídek a pečlivě je srovnejte. A ano, cena není vše, jít jen po nejnižší ceně se vůbec nemusí vyplatit.

Celkově platí, že leckde a to především ve velkých městech, si můžete vybírat z několika možností, naopak v malých obcích, ale klidně i na periferii měst může být k dispozici jen jedna či dvě alternativy. A někde na samotě klidně ani jedna.

Rychlost je důležitá

Asi nejzákladnějším parametrem je rychlost připojení. Obvykle se udává pro download (data, která jdou k vám) a upload (data, která jdou od vás). Download je obvykle mnohem větší než upload a proto u některých domácích tarifů je upload hodně nízký. Což však pro práci z domova vadí, když budete mluvit na videokonferenci, tak i od vás půjde hodně dat, stejně jako když budete nahrávat do firemního systému prezentace nebo jiná data.

Existují i symetrické linky, kdy je rychlost downloadu a uploadu stejná, ale běžné to u domácích tarifů nebývá. Asi základem pro download je rychlost 20 Mbit/s, což dnes není nic neobvyklého. Pro takové to domácí internetování to určitě stačí, ale berte v potaz, že u většiny tarifů není rychlost stále stejná a garantovaná. Takže když budete z domova pracovat, hledejte vyšší přenosové rychlosti.

U uploadu by měla stačit rychlost 10 Mbit/s, ale opět více bude lépe pro rezervu. Naopak extra rychlé stomegové linky vyloženě potřeba nejsou a hlavně, velmi často ani k dispozici nejsou.

Optika nejlepší, vzduchem nejrizikovější

A jaký typ připojení je nejlepší? Nejlepší rychlosti a stabilitu nabízí dedikované internetové linky vedené optickými kabely. Ty nabízí kabelový operátoři, obvykle spolu s televizním signálem a dalšími službami. Všeobecně známým příkladem je operátor UPC, dnes už součást mobilního operátora Vodafone.

Pokud do vašeho domu taková linka nevede, zkuste připojení přes telefonní metalické kabely. Logicky můžete začít u všeobecně známých celorepublikových operátorů O2, T-Mobile, Vodafone. Ale lokálních alternativ je mnohem víc. Následují zmíněná bezdrátová připojení, která budete muset hledat přes internet nebo se budete muset poptat u sousedů.

Tato bezdrátová připojení mohou být velmi kvalitní a spolehlivá, ale také hodně mizerná. Ve všech případech, ale v tomto obzvlášť si vyhledejte i hodnocení jiných uživatelů. V neposlední řadě si ověřte i uživatelskou podporu, ta se může u jednotlivých tarifů lišit i u velkých operátorů. Hodinu bez internetu vydržíte, ale dva dny bez práce už může být velký problém.

Alternativní pevné internetové připojení

Poslední alternativou je pevné připojení přes mobilní síť. Operátoři taková připojení nabízí. Jsou to jiné tarify než pro smartphony, internet distribuuje speciální modem. Někdy je podmínkou použití jen na jedné adrese a nebo jsou zde jiná omezení. Ale s ohledem na pokrytí mobilními sítěmi to může bát jediná alternativa někde na chalupě či chatě.

Ceny nemá cenu řešit. Tarify operátorů s celorepublikovou působností jsou sice fixní, ale ne všude mohou být dostupné všechny rychlosti připojení a tudíž tarify. Hodně záleží na lokální konkurenci, pokud v obci bude jediný poskytovatel, může držet vyšší ceny než kolik platí lidé ve vedlejší obci, kde si konkurují tři firmy. Ale celkově počítejte s cenou za slušné pevné internetové připojení od 350 korun měsíčně, průměr bude spíš okolo 500 korun.

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *