5G

Pozor na reklamštinu, není 5G jako 5G

Že je označení 5G líbivým marketingovým tahákem, o tom není pochyb. Chlubí se jím výrobci telefonů, samotní operátoři, ale také služby, které se sítěmi páté generace nemají pranic společného.

Před zneužíváním označení 5G varoval ve své aktuální monitorovací zprávě Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Ten v ní po základní definici těchto sítí jako schopnost obsloužit velký počet koncových zařízení, malé zpoždění a vysoké přenosové rychlosti upozorňuje, že někteří poskytovatelé připojení tohoto označení marketingově zneužívají.

„Český telekomunikační úřad má indicie nasvědčující tomu, že někteří poskytovatelé služeb elektronických komunikací patrně používají obchodní označení „5G“ potenciálně zavádějícím způsobem,“ uvádí doslova ČTÚ. Toto označení tak podle něj bohužel nemusí automaticky znamenat, že člověk plnohodnotně nasazenou pátou generaci mobilních sítí dostane.

Za 5G reklamštinu hrozí sankce

Tyto firmy často pro poskytování služeb ve skutečnosti využívají mobilní sítě, které sítěmi 5G nejsou. Úřad proto varoval, že pokud na takové vědomě zavádějící označení služeb narazí a prokáže, následovat mohou sankce.

„Zájmem Úřadu je, aby nemohlo docházet k mylným domněnkám a očekáváním spotřebitele (…). Proto pokud ČTÚ v konkrétních případech dojde ke zjištění, že podnikatel poskytuje v plném rozsahu služby v sítích, které neodpovídají standardům sítí páté generace, ale přitom službu nabízí tak, jako by o sítě 5G šlo, prověří případné podezření na nekalé obchodní praktiky, případně postoupí podněty dalším příslušným orgánům,“ uvedl úřad.

Na nekalou praktiku by se dle ČTÚ mohl aplikovat například zákona o regulaci reklamy. Vzhledem k tomu, že zpráva žádné konkrétní firmy neuvádí, lze ji číst jako preventivní veřejné varování. Pokud se však dotčené společnosti nepoučí, úředníci aktivně zasáhnou.

5G sítě využijí kabelové rozvody

Realitou přitom je, že 5G sítě v sobě větší než dosavadní měrou obsáhnou i běžné kabelové rozvody pomocí optických vláken. Spoléhat na ně budou především s cílem co nejvíce snížit latenci, která se v rádiovém přenosu snižuje jen těžko. Klíčovou myšlenkou 5G sítí je proto využívat rádiové rozhraní opravdu jen až ve zcela nutných koncových stupních.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *