Čínský mobil

Covid z čínského mobilu? Tak snadno zase virus nechytíte

Koupili jste si zbrusu nový telefon, který s největší pravděpodobností vyrobila čínská fabrika? Bát se, že byste z telefonu nebo jeho balení mohli chytit nemoc covid-19, je zcela zbytečné. Šance nákazy původem z Číny je nulová.

Na konci roku 2019 se nemoc covid-19 začala šířit z Číny do zbytku světa. Logicky tak v reakci rostla nedůvěra nejen v samotné čínské občany stále migrující po světě, ale i z čínského zboží.

Ačkoli je skutečně pravda, že se nemoc rozšířila po světě právě kvůli lidem cestujícím v oné kritické době ven z Číny (nikoli výhradně čínských občanů), pravda je taková, že jakmile byl virus „volně v oběhu“, je potenciálním přenašečem prakticky kdokoli. Zboží se ovšem bát netřeba.

Fakta jsou v tomto případě zcela jasná. Směrnice WHO popisují, že koronavirus dovede na povrchu jako je plast či kov přežít až 72 hodin, na kartonu jen pouhých 24 hodin. Kapénky se na takový povrch dostanou například zakašláním někoho v bezprostřední blízkosti.

To znamená, že by se do vašich rukou muselo „nakažené“ balení dostat za méně než tři dny. To je ovšem při cestě z Číny v praxi zcela vyloučeno.

Doba dodání z Číny

Mobily musí po opuštění fabriky v Číně nejdříve na překladiště a celní úřad. Až odtud je vyzvedává loď či letadlo a v kontejneru přepravuje do zbytku světa. Jenom samotná cesta telefonu podle The New York Times zabere přes 18 hodin, a to si pak ještě musíte přičíst čas vyložení, další kontrolu celního úřadu, dopravu k jednotlivým distributorům, katalogizaci, naskladnění u prodejce. A vlastně i čas, než si telefon vyberete, koupíte a zaplatíte.

Toto všechno stihnout za 72 hodin je naprosto nemožné. A to i v krajním případě, že jde například o předobjednávku horké novinky, kdy už máte telefon dopředu objednaný.  I tehdy už výrobce mobily naskladňuje nějakou dobu dopředu, aby pak měl zákazníkům první den co prodávat.

Dále musíme brát v potaz fakt, že Čína jako taková má už se zvládáním nemoci bohaté zkušenosti. Je taky mnohem přísnější co se opatření týče. Šance, že by se vaše krabička s telefonem potkala s nějakým nakaženým člověkem, je v Číně velice nízká.

Riziko kontaminace v Česku

Paradoxně je pravděpodobnější, že se balení mobilu „kontaminuje“ až někde v cílové destinaci. Právě to je jediná věc, na kterou byste si měli dát alespoň trochu pozor. Tedy na to, že by se mohl kontaminovat povrch krabičky například při převozu poštou nebo při vyzvedávání z prodejny.

Stačí se ovšem řídit základními hygienickými pravidly a brát takový předmět jako cokoli jiného, s čím se mimo svůj domov setkáte. To znamená nesahat na čerstvě vyzvednutou krabičku a pak se rukou hned dotýkat úst či očí a doma si po manipulaci s balením umýt ruce.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *