V osamění předčítající Rudolf Vávra před začátkem demonstrace (Praha, 22.12.2020)

KOMENTÁŘ: Vlastenci či extremisti. Dezinformace o 5G se hodí všem

Pouhé tři dny před Štědrým dnem si dali v Praze dostavení vlastenecké až extremistické spolky spolu s vrchním dezinformátorem o sítích 5G Rudolfem Vávrou. Akce přilákala asi stovku stoupenců myšlenek, že covid-19 je jen výmysl, souvisí s 5G sítěmi a vše cizí je špatné. To vše příznačně bez respektování platných vládních nařízení, tedy i bez roušek. Dle očekávání zde zazněla především změť nesmyslů a snůšek nejen o zmíněné nemoci či očkování proti ní, ale i sítích 5G.

Palackého náměstí v Praze, úterý 22. prosince 2020, 15:00. U zdejšího pomníku Františka Palackého přímo před budovou ministerstva zdravotnictví se sdružuje první skupinka lidí. Na donesené dřevěné tyče nasazují prapory Národní demokracie (ND), strany, kterou vede usvědčený antisemita Adam B. Bartoš, toho času v podmínce.

Už to samo o sobě budí pozornost. Demonstraci nazvanou „Globální podvod COVID 5G“ zjevně kromě organizátorů v podobě Aliance národních sil (ANS) a iniciativy Stop 5G spojované s Vávrou láká i další pofiderní spolky, které dlouhodobě hrají na jakoukoli znělou – a hlavně „vlasteneckou“ – notu. Vedle excentrické předsedkyně ANS Vladimíry Vítové se tak brzy objevuje i sám Bartoš a spolu s ním přední řady tvořícího se hroznu posluchačů obsazuje trojice mladíků v maskáčích.

To už kolem pomníku postává skupinka cirka 50 lidí a Vítová z doneseného repráčku avizuje brzký začátek akce. A vedle tradičního hrkotu Porsche Design tramvají narušuje přípravy jen sotva slyšitelný monotónní hlas předčítající technicky vytříbené obraty mísící reálné fyzikální veličiny a technologie se světem ezoteriky. To na lavičce nedaleko popsaného dění, natačejíce sám sebe, „recituje“ konspirátor Vávra. Postává kolem něj jen pár lidí, zjevně „kamarádů“.

Patenty, satelity, frekvence…
Tolik pro nastínění atmosféry, kterou – až symbolicky – do zahájení projevů provázelo slunce. Akci zahájila Vítová přečtením „Výzvy vládě k jednání s neparlamentní opozicí„, která nenechala nikoho racionálně smýšlejícího na pochybách, že jeho uši budou cílem polopravd, lží až vyložených nesmyslů ohnutých ve prospěch organizujících spolků. „Nezlobte se, ale tohle ne,“ podívá se na mě omluvně náhodně se zastavivší dáma, zjevně věřící, že patřím ke stoupencům řečníků. Vydržela jen pár vět a rychle odchází.

Místní dění, připomínající spíše podivnou zdravici kamarádů kdesi na vsi, následně narušil lehký déšť. Nic, co by stoupence odradilo. Ke slovu přichází Vávra, který od počátku posluchače nešetří. K čemu že jsou PCR testy? Aby stát získal vaši „unikátní biorezonanční frekvenci“. To aby vás mohly sítě 5G „tiangulovat“ a „zaměřit“. „Tím pádem jste už v databázi,“ hlásí s neochvějnou jistotou, kterou však co odstavec naruší slovo, jemuž zjevně ani sám nerozumí a musí jej složitě pomalu hláskovat.

„Samozřejmě to všechno souvisí i se satelity…“

Rudolf Vávra, iniciativa STOP 5G

Hlavně přečíst, víc neřešit…
Když se člověk do jeho slov, které měl připraveny na asi pěti listech A4, zaposlouchal, brzy odhalil, že to není nic víc než obsah s ním spojovaného konspiračního webu Stop5G.cz. Tedy změť hesel, obratů a spojení, které u cílové skupiny zarezonují natolik, aby si získaly jejich pozornost. Že slaví úspěch i zde, dokazuje přikyvování hlav posluchačů včetně místních bezdomovců.

Předčítání Vávra obohacoval drobnými vsuvkami, jak si ona složitá spojení sám „lidsky vysvětluje“ („Samozřejmě to všechno souvisí i se satelity…“, „To je to, proč vám dokážou číst myšlenky…“, „Proto dokážou sítě 5G číst vaší genetickou informaci…“ atp.). Vše korunoval krkolomným předčítáním čísel patentů jako „US20030171688A1 – Kontrola ovládání mysli člověka“ (k prostudování dostupné na Google Patents zde).

Zkrátka, vše v duchu hesla, že tak složité informace si nikdo ověřovat přece nebude. A když, onen patent skutečně najde a to mu pro potvrzení věrohodnosti bude stačit. Co na tom, že 5G se satelity vůbec nesouvisí a Vávrou uváděné patenty byly odmítnuty a jsou neplatné. Slova už na svůj cíl dolehla. Úkol téměř splněn…

Politika a la Okamura
Konspirátoři, kteří umně kombinují reálné a na první pohled lehce ověřitelné informace („Vždyť ten patent opravdu existuje!“) s naprostými nesmysly a výmysly, právě na nepříliš hloubkové ověřování informací svou sílovou skupinou vsázejí. Do hloubky už nikdo nepůjde. A kde je navíc posluchač, tam je šance získat u něj politické body. Zde přicházejí na scénu ony politické spolky, které nikdy neoslovily tolik lidí, aby svou existenci byť jen obhájily v demokratických volbách.

Právě proto tohle spojení. Proto se Vávra aktuálně hodí ANS, a hodí se i Bartošovi… 5G táhne, tak proč se na něm nezkusit „vytáhnout“ výš? Vždyť už dávno víme, že tato přízemní politika v Česku funguje! Zářným příkladem je Tomio Okamura, který svůj Úsvit vystavěl původně na nenávisti vůči Romům (kdo vzpomene na černou ovečku mezi bílými…?) a později uprchlíkům, které využil i pro úspěch následnické SPD. Dnes je jeho mantrou zas „obyčejný slušný a pracující člověk“. A je ve Sněmovně!

Demonstrace nazvaná Globální podvod covid 5G v Praze (22. prosince 2020)

Špatnou zprávou pro Bartoše, Vítové a podobné je bohužel to, že stejně jako odešla migrační vlna (proto se náhle mění i ústřední motiv SPD), odejdou i bludy šířené kolem sítí 5G. Teď jim ovšem stačí „to aspoň zkusit“. Dokud se zkrátka bude o něčem – ideálně celospolečensky třaskavém – mluvit, vždy se najde ten, kdo toho bude chtít zneužít ve svůj prospěch. Ať už je to ANS, ND či sám Vávra. Železo je přece třeba kout, dokud je žhavé…

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “KOMENTÁŘ: Vlastenci či extremisti. Dezinformace o 5G se hodí všem”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *