Notebooky si zatím s 5G nerozumí, výjimkou je Lenovo a Dell

Notebooky s 5G modemem jsou aktuálně prakticky nedostupné. Není to samozřejmě nic kritického, mobilní data k notebooku dostanete přes externí modem nebo pomocí telefonu. Ale není to tak elegantní a praktické.

Notebooky jsou přenosné počítače, takže se předpokládá, že se s nimi pracuje všude možně. A v současné době to znamená, že je potřeba všude možně notebook připojit k internetu. Těch s podporou 5G je ale jako šafránu.

Proč tomu tak je, se můžeme jen domnívat. Zřejmě nedostatkem 5G modemů – jak modelů, tak samotných kusů. A možná je to tím, že jen menší část zákazníků opravdu používá notebooky v terénu. Pro většinu totiž znamenají jen menší a skladnější alternativu ke stolnímu počítači a z pracovního stolu se dostanou leda tak do postele majitele, nebo jednou za měsíc na chatu.

Neobvyklé Lenovo

Zatím neveselá situace by se v letošním roce měla změnit. Nové notebooky s 5G integrovaným modemem představil nedávno v rámci veletrhu CES (letos zcela virtuálního) například Dell a nebo Lenovo. To pak loni mělo zřejmě úplně první notebook s 5G konektivitou.

Jmenuje se Lenovo Flex 5G a je to vlastně velmi zajímavý přístroj. Sice žádnou velkou díru do světa neudělal, dnes už ho koupíte jen obtížně, a to jen v zahraničí. Na tuzemském trhu se neprodává a ani neprodával.

Důvod bude ten, že i ve světě je dostupný spíš u operátorů než u prodejců počítačů. A loni v podstatě žádný tuzemský operátor neměl příliš důvodů prodávat notebook s 5G připojením. Aukce kmitočtů skončila až na podzim.

Berte Qualcomm, nebo nechte být

Flex 5G je konvertibilní přístroj, takže vedle klasického notebookového režimu ho můžete používat i jako tablet. Displej je tak logicky dotykový, což dnes není nic neobvyklého. Podstatnější je, že Flex není postavený na obvyklé x86 platformě, ale pohání ho ARMový procesor Qualcomm Snapdragon 8cx. Čímž odpadá dilema, jestli Intel, nebo AMD.

Není to příliš obvyklé řešení a majitel se musí smířit s výrazně slabším výkonem než u obvyklých notebookových čipů. Naopak výhodou je vysoká výdrž na jedno nabití baterie a při pasivním chlazení velmi tichý provoz.

Pokud by vás tato čipová alternativa zaujala, v Česku si můžete zkusit běžně dostupné notebooky Microsoft Surface. Ty používají čipy SQ2, které vycházejí z platformy Snapdragon 8cx.

Dell na to jde jinak

Lenovo na stejnou platformu sází i u letošní novinky IdeaPad 5G. Osazení je stejné, výhodou novinky by mohla být nižší cena. Loňský Flex 5G se prodává za 1 400 dolarů (asi 37 000 korun s DPH), nový model by se mohl pohybovat v přepočtu okolo 30 000 korun. A především by měl být široce dostupný v Evropě.

Konkurenční Dell představil na CESu model Latitude 9420, který má konvenčnější řešení. Stojí na platformě x86 a jak je u Dellu a především byznysové řady Latitude zvykem, je to skládačka na přání zákazníka. Těžko proto určit přesné parametry a cenu, oboje se bude pohybovat ve velmi širokém rozpětí podle konfigurace a vlastně i podle zákazníka.

Ostatně, zákazníci si budou moci vybírat z klasické notebookové konstrukce, nebo hybridu 2v1. Procesory budou nejnovější Intely i7 a podle přání bude možné notebook osadit 5G modemem Qualcomm X50. Přesné ceny zatím známé nejsou, prodej by měl začít ve druhém kvartále letošního roku, což platí i pro výše uvedené Lenovo IdeaPad 5G.

Ceny Dellu budou začínat na přibližně 50 000 Kč pro koncového maloobchodního uživatele, ale verze s 5G modemem budou jistě ještě dražší. Další noteboky s 5G modemem letos představí i další značky.

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Notebooky si zatím s 5G nerozumí, výjimkou je Lenovo a Dell”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *