Microsoft Teams

Přehledně: Zůstaňte ve spojení s kolegy v práci

S rozmachem práce na dálku v době pandemie nemoci covid-19 rychle vyrostla obliba některých aplikací, které umožňují být ve spojení s kolegy, pořádat schůzky on-line a řešit další pracovní agendu. My přinášíme přehled těch nejoblíbenějších řešení.

Aplikací pro spolupráci na dálku je celá řada a plní několik účelů. Základem jsou různá řešení pro videokonference, která nahrazují tradiční schůzky a porady v kancelářích a zasedacích místnostech. Za pozornost ale stojí i nástroje určené k širší spolupráci: ať už komunikaci v týmech, nebo třeba pro snadné sledování a delegování úkolů. Zde jsou oblíbené aplikace, se kterými se můžete v těchto oblastech setkat.

Teams

Teams je na poli softwaru pro práci na dálku vlajkovou lodí gigantu Microsoft. Platforma láká uživatele především na dobré zabezpečení, proto je typicky volbou velkých firem a korporací, které si na zabezpečení dávají hodně záležet. Teams má ale i výhody pro samotného uživatele: kromě toho, že je široce rozšířen a na pozvánky s odkazem na Teams schůzku je již řada lidí zvyklá, funguje aplikace na řadě platforem, případně přímo v samotném webovém prohlížeči. Takže pokud schůzky absolvujete jen občas, není nutné nic instalovat. Službu lze také provázat s účtem Microsoft 365 a umožňuje i vzdálené ovládání sdílených aplikací.

Skype

Skype logo
Skype logo

Skype je na poli telefonování a videohovorů stálicí, která také již řadu let patří do stáje Microsoftu. Na počátku rozmachu schůzek přes videohovory byl Skype jednoduchým řešením, po kterém mnozí sáhli téměř automaticky. Postupně však mnozí uživatelé přešli na trochu robustnější platformy. Aplikace Skype se hodí více pro osobní schůzky a hovory, není totiž možné ho tolik provázat třeba s dalšími firemními nástroji, jako je výše zmíněný Teams nebo třeba konkurenční Zoom či Google Workspace.

Zoom

Zoom logo
Zoom logo

Platforma Zoom patří k největším konkurentům Teams od Microsoftu a z počátku nárůstu intenzity práce z domova patřila k nejpopulárnějším. Uživatele si Zoom získal širokou paletou funkcí a velmi snadným ovládáním. Na druhou stranu byla platforma z počátku také terčem řady hackerských útoků. Zoom opět dobře funguje jak ve vlastní aplikaci, tak v její zjednodušené webové verzi, která má ale stále poměrně bohatou škálu funkcí.

Cisco Webex

Vyloženě na korporátní prostředí se zaměřuje řešení Cisco Webex. Běžní soukromí uživatelé se s ním příliš nesetkají, ale občas se může stát, že vám přijde pozvánka právě na Webex schůzku. Aplikace má také některé omezené funkce, nelze přes ní například mezi uživateli přenášet soubory. Lze ji ale dobře integrovat do různých firemních kalendářů.

Google Workspace

Google Workspace
Google Workspace

Internetový gigant Google dlouho hledal cestu, jak na poli videohovorů a softwaru pro spolupráci uspět. Samotná aplikace Hangouts v tomto ohledu nezafungovala, zůstává spíše pro osobní použití. Pro profesionální prostředí přišel Google s řešením nazvaným Worspace. To je integrováno přímo do webových aplikací Googlu, dostat se do Worskpace lze snadno například z Gmailu. Workspace pak kombinuje jednotlivé aplikace jako Meet pro volání, kalendář, nebo nástroje pro sdílení souborů i sledování úkolů.

Slack

Slack
Logo Slack

Slack je nástrojem pro širší spolupráci v pracovních týmech. Nástroj není určen pro videotelefonování, ale umožňuje intenzivní textovou komunikaci, výměnu souborů a například také automatizaci určitých kroků. Slack je vlastně takové virtuální digitální pracoviště, ve kterém můžete vytvářet různé skupiny, místnosti, filtry, seznamy a v nich podle potřeb sdílet to, co k práci sami i s kolegy potřebujete.

Trello

Trello
Trello

Trello je dalším pracovním nástrojem, který usnadňuje především plánování a sledování úkolů. Aplikace umožňuje úkoly třídit například podle úrovně rozpracovanosti a fáze, ve které se nacházejí. Lze zde sdílet odkazy a soubory, které uživatelé k práci na daných úkolech potřebují. Trello je velmi přehledné a jednoduché na ovládání. Kromě webové aplikace funguje i ve formě aplikací pro mobilní platformy Android a iOS.

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *