Photo by Daniel Schludi on Unsplash

Očkování veřejnosti proti covid-19 začne nejdříve v březnu, čip v něm nenajdete

Start očkování proti onemocnění covid-19 pro veřejnost, které má ambice zastavit současnou pandemii nového typu koronaviru, nelze očekávat dříve než v březnu. Záviset bude především na dostupnosti očkovacích látek s nižšími nároky na skladování než u nyní nejrozšířenější vakcíny Pfizer a BioNTech. Na svém webu to uvádí Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP).

„V prvních dvou měsících roku 2021 bude probíhat centralizované očkování vybraných skupin obyvatel v síti očkovacích center, neboť v té době dostupné vakcíny jsou náročné na distribuci a skladování,“ uvedl na stránkách největší tuzemské zdravotní pojišťovny její mluvčí Milan Řepka s tím, že „hromadné očkování v ordinacích praktických lékařů lze očekávat nejdříve v březnu 2021“.

VZP očekává, že v té době budou již dostupné i další vakcíny, které mají na distribuci a logistiku nižší nároky než zmíněná vakcína od Pfizer/BioNTech. Ta vyžaduje skladování při minus 70 stupních Celsia.

Vakcínu hradí zdravotní pojišťovna

S nimi se následně změní i zvláštní systém úhrad, které v první fázi zajišťoval přímo stát. Nově je budou hradit opět zdravotní pojišťovny, které se tak musí na jejich úhrady dostatečně připravit.

„Úkolem VZP (a ostatních zdravotních pojišťoven) je zajistit úhradu samotného očkování. Očkovací látky proti onemocnění covid-19 jsou zajišťovány státem, kterému budou zdravotními pojišťovnami aplikované a vykázané očkovací látky následně uhrazeny,“ vysvětlil Řepka.

Pojišťovny také musí ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví zajistit výběr distributora, případně distributorů vakcín a uzavřít s ním standardní smlouvu o distribuci.

Test před očkováním? Není třeba

Před očkováním nebude podle mluvčího VZP nutné podstoupit test (PCR či antigenní test) ani jiné vyšetření u lékaře. „Pacientům, kteří si nejsou jisti svým zdravotním stavem, je ale doporučováno konzultovat svůj stav se svým registrujícím praktickým lékařem. Prodělané onemocnění covid-19 není kontraindikací očkování, očkování je doporučeno provést cca po 90 dnech od příznakového průběhu onemocnění,“ informoval.

Bát se není třeba ani hojně rozšířené a odborníky již mnohokrát vyvrácené konspirační teorie, která vakcíny proti nemoci covid-19 spojuje se snahou „očipovat lidi“. Vedle fakt-checkingových analýz (například od britské veřejnoprávní BBC zde) se lze opřít o fakt, že dosud neexistuje tak malý zdroj či generátor energie, aby nanočip mohl vůbec fungovat.

Podobně snadno lze vyvrátit i řadu dalších konspiračních teorií, třeba o spojení 5G a covid-19. Naopak je třeba dát si pozor na podvody, které kolem vakcín a obecně kornaviru na internetu i mimo něj vznikají.

Registrace k očkování na covid-19

Podle poslední verze očkovací strategie jsou v první fázi očkováni zejména zdravotničtí pracovníci a pracovníci v sociálních službách (pobytová zařízení sociální péče, domovy pro seniory apod.) a nejvíce zranitelné skupiny obyvatel, především senioři a chronicky nemocní s klinicky rizikovými faktory.

Zájemci z řad veřejnosti se nicméně budou moci podle Řepky již brzy k očkování registrovat. Vzniknout k tomu má jednotný webový portál.

Očkování proti onemocnění covid-19 bylo zahájeno 27. prosince 2020. Bližší informace, včetně odpovědí na časté otázky, lze nalézt na stránkách Ministerstva zdravotnictví.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *