5G koridor Mnichov - Praha

Koridor Mnichov – Praha zkoumá využití 5G sítí v oblasti eHealth

Na konci března odstartovala konkrétnější část česko-bavorské spolupráce v rámci projektu 5G koridor Mnichov – Praha. Nově se zaměřila na oblast eHealth, tedy elektronického zdravotnictví.

Vědci a výzkumníci z Česka i Bavorska se koncem března setkali na prvním virtuálním workshopu. Z tiskové zprávy 5G aliance, která projekt v Česku zastřešuje, vyplývá, že se zde probrala například přeshraniční výměna medicínských dat, vzdělávací programy či inteligentní zařízení jako například nemocniční lůžka.

„Workshop byl první příležitostí založit nová projektová konsorcia či rozšířit stávající projektová partnerství. Zejména v oblastech telemedicíny a domácí péče je velký potenciál,“ řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

V návaznosti na online setkání se nyní podle něj budou tvořit nová projektová konsorcia, která budou reflektovat nejen potřeby účastníků, ale také parametry navrhovaných projektů. Zapojit by se do nich měly i různé firmy. Druhý workshop o eHealth se uskuteční pravděpodobně v květnu.

Koridor Mnichov – Praha od února

Spolupráce na 5G koridoru Mnichov – Praha začala online akcí 3. února 2021. „5G koridor Mnichov-Praha je významným evropským projektem, který se věnuje nejen rozvoji infrastruktury, ale prostřednictvím aplikovaných výzkumných projektů postavených na sítích nové generace má za cíl také zvýšit kvalitu života v obou zemích,“ dodává náměstek Očko.

První prioritou bude výzkumná spolupráce mezi Českem a Bavorskem, která bude propojena s 5G infrastrukturou prostřednictvím aplikačních projektů. Vedle aktuálně probíraného eHealth to má být i oblast Průmyslu 4.0 (Industry 4.0), Connected Mobility a Smart Region.

Za projektem 5G koridor Mnichov – Praha stojí Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a Bavorské státní kancléřství. Spolupráce byla podepsána loni v únoru. Oborově zaměřenou pracovní skupinu tvoří odborníci z Českého vysokého učení technického v Praze, Vysoké školy báňské v Ostravě, Jihočeské univerzity, Fakultní nemocnice v Plzni, Technické univerzity Mnichov, Univerzity Regensburg, Univerzity Passau, Technické vysoké školy Amberg-Weiden, Leibnizova superpočítačového centra Bavorské akademie věd a Technické vysoké školy Deggendorf.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Koridor Mnichov – Praha zkoumá využití 5G sítí v oblasti eHealth”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *