Buňky z lidských embryí ve vakcíně nehledejte

Covid vakcína pro děti? Ta naše je chrání dobře, hlásí Pfizer

Vakcína proti covid-19, lhostejno jakého výrobce, je nejčastěji určena jen pro lidi ve věku od 16 let. Ani ne ale tak kvůli tomu, že by na mladší jedince nezabírala, ale data pro ně nejsou zatím dostatečná. To se začíná měnit.

Pokud máme zastavit šíření viru SARS-CoV-2, je nutné vybudovat si takzvanou kolektivní imunitu. Tedy zajistit, aby většina z nás ho nemohla šířit dále. A i když současné vakcíny jsou tak účinné, že takový scénář není minimálně zcela vyloučený, dosáhnout opravdu vysoké úrovně kolektivní imunity je opravdu těžké.

Předpokládá se, že k faktickému zastavení šíření viru má být naočkováno kolem 70 procent obyvatel, možná více. Naočkovat tak velkou část je ovšem těžce splnitelný úkol. A to právě z toho důvodu, že aktuálně jsou vakcíny určeny jen pro dospělé.

Ti ve vyspělých zemích, včetně Česka, tvoří zhruba 80 procent populace.

Cíl: covid vakcína pro děti

Znamená to, že očkovat by se museli prakticky všichni bez výjimky, což bude nepochybně problém. Pokud se budou skutečně jednotlivé země snažit dosáhnout vysoké úrovně kolektivní imunity očkováním (a velká část to má v plánu), je nutné začít očkovat i zbytek obyvatel: děti.

Než by se k tomu dalo připravit, musí se ovšem nejprve ověřit, že i pro ně je očkování bezpečné a chrání je. V současnosti tak běží řada studií účinku vakcín u mladších skupin obyvatel.

Například společnost Moderna testuje od prosince vakcínu u dětí ve věku 12 až 17 let, od března 2021 pak u mladších dětí ve věku od šesti měsíců do 11 let. V únoru 2021 klinickou zkoušku u dětí spustila i AstraZeneca, a připravuje ji také Johnson & Johnson.

Ovšem první, kdo nějaké výsledky takové studie oznámil, je (stejně jako v případě zkoušek u dospělých) společnost Pfizer.

Na sto procent bez detailů

Pfizer 31. března vydal průběžné výsledky testování vakcíny na zhruba tisícovce očkovaných v USA, které začalo již na podzim minulého roku. První 12letí účastníci byli naočkováni v říjnu 2020. (Zkoušku u mladších dětí ve věku 6 měsíců až 11 let začala firma v březnu 2021.)

Ve zkoušce bylo celkem 2 260 dětí, z nich polovina nebyla očkována. V neočkované skupině bylo zaznamenáno 18 případů covidu-19, mezi očkovanými žádný. Ve zkoušce tedy zatím vakcína chránila se stoprocentní účinností.

Tisková zpráva společnosti je bohužel extrémně stručná, jak to bývá v podobných případech. Nevíme například, co vlastně oněm 18 dětem bylo. Zpráva mluví o „případech covid-19“, tedy o onemocnění, ne o samotné infekci virem SARS-CoV-2. Na detaily si musíme ještě počkat.

Covid vakcína pro děti musí být jiná

V případě očkování dětí proti SARS-CoV-2 platí poněkud jiná matematika než u očkování dospělých. Vzhledem k tomu, že přímo dětem infekce škodí jen v poměrně vzácných případech, je extrémně důležité, aby vakcína měla co nejméně vedlejších účinků. Jinak řečeno, protože riziko spojené s infekcí je z pohledu dítěte nízké, riziko komplikací po očkování musí být také nízké.

Zatím se podle průběžné zprávy Pfizeru neobjevil žádný silnější varovný signál. Děti podle Pfizeru měly svalové bolesti, zimnici a únavu, obzvláště po druhé dávce. Zdravotní stav účastníků testu bude farmaceutická společnost nadále sledovat nejméně po dva roky po druhé injekci.

Americká firma společně se svým německým partnerem, společností BioNTech, plánuje v horizontu několika týdnů požádat úřady v USA i Evropské unii o schválení nouzového použití přípravku od hranice 12 let. Zatím doporučuje očkování od 16 let výše, ale v praxi vakcínu dostávají výhradně podstatně starší lidé.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *