Vývoj vakcíny na kornavirus

Pandemie slábne. Problémy mají tam, kde očkovali čínskou vakcínou

Situace s koronavirem je celosvětově mnohem lepší než před několika měsíci. A to nejenom v Česku, ale i ve většině světa. Pandemie slábne, vyhráno ovšem ještě není.

Aktuálně přibývá v Česku okolo 200 nových případů denně. To je relativně málo, ale nula to také není. V okolních zemích je situace podobná a celkově je situace v Evropě a v USA relativně klidná. Ukazuje to graf týdenního počtu nových případů na milion obyvatel podle dat Ourworldindata.

Jelikož graf ukazuje data od počátku pandemie covid-19, je na něm také dobře vidět, že situace v Česku byla mnohokrát velmi kritická. A také mnohem horší než v okolních zemích, USA nebo v celé Evropě. Všimněte si třech vrcholů epidemie.

V Evropě je aktuálně situace špatná už jen ve Švédsku, kde je stále přes tisíc nových případů denně na milion obyvatel. Evropský průměr je 415 případů a v Česku je to necelých 200 případů. Detaily najdete v tabulce, tu si přepnete dole ve vloženém grafu.

Sinopharm příliš nefunguje

Z dat je také patrné, že situace není dobrá například na Seychelách a poměrně hodně nových případů je i ve Spojených Arabských Emirátech. V těchto zemích se začalo velmi brzy plošně očkovat čínskou vakcínou Sinopharm. Je to vakcína postavená na inaktivovaném viru a její účinnost je podle všeho relativně nízká.

Na druhou stranu nejsou k dispozici přesná data o počtu hospitalizací. Nové případy ještě neznamenají těžce nemocné v nemocnicích.

Dobrá situace není ani ve většině Jižní Ameriky, i když konkrétně v dříve těžce zasažené Brazílii už je situace lepší než dřív.

Výborně je na tom aktuálně Česko v počtu provedených testů na jeden případ. Aktuálně je to 500 testů, což je druhá nejlepší hodnota v Evropě a celkově se vejdeme do první světové desítky. Znamená to, že pandemie je u nás už dávno za vrcholem a zároveň se stále hodně testuje.

Pandemie slábne

V mnoha evropských zemích je situace odlišná. To nutně neznamená, že je tam hodně případů, spíš se málo testuje. Pak je otázkou, jestli to nezkresluje reálný záchyt nakažených. Platí to třeba o Nizozemí nebo Slovinsku.

Dobrou zprávou je, že většina křivek, tedy situace v jednotlivých zemích světa, má sestupnou tendenci. Pandemie slábne, ale stále není u konce. Pomáhá promořenost a především vakcinace. Tomu se budeme věnovat příště.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *