Fact-checking usvědčuje konspirátory ze lží, týkají se i 5G

Dezinformace o hořících vysílačích 5G či souvislosti sítí páté generace s šířením onemocnění covid-19 pomáhají úspěšně potírat takzvaní fackt-checkeři. Ti u každého příspěvku, který si získá nápadně moc pozornosti, hloubkově prověřují jeho pravdivost a na základě nevyvratitelných faktů pak dokazují jeho lživost. Nedávno tak například odhalili, že hojně sdílený příspěvek o „pálení 5G vysílače“ v italském městě La Specia z května letošního roku je holá lež.

„Video, které bylo v několika příspěvcích na Facebooku přehráno více než stotisíckrát, tvrdí, že v italském městě La Specia hoří stožár 5G. Toto tvrzení je však zavádějící a video ve skutečnosti ukazuje vysílací věž pouze s anténou 3G a 4G,“ shrnuje na svém webu zásadní zjištění fact-checkingový projekt francouzské agentury AFP.

Analytici pravdivost hojně sdíleného příspěvku dále detailně rozebírají na základě veřejně dostupných informací v médiích, ale například i oficiálních výstupů tamních úřadů. Lživé tvrzení se přitom opakovaně během první vlny pandemie objevovalo v různých příspěvcích v německém, polském či italském jazyce. Některé z nich jej dávaly do souvislosti s nemocí covid-19.

Výsledkem rozboru přitom je, že nejenže to nebyl vysílač 5G, ale navíc ani dílo žhářů – nejpravděpodobnější příčinou požáru byl podle tamních úřadů zkrat. Na detailní rozbor tohoto případu se můžete podívat sami přímo na stránkách projektu (v angličtině ZDE).

Řada podobných příspěvků využívá reálné případy, které však konspirátoři mistrně ohýbají ve svůj prospěch. Cílem fact-checkerů (odvozeno od anglického výrazu „Fact-checking“ nebo-li „ověřování pravosti“) je pak na základě hloubkové analýzy tyto fámy vyvracet a dokázat jejich nepravdu. Experti na dezinformace přitom dlouhodobě varují zejména před sílou uzavřených facebookových skupin, kde mají podobné hoaxy úspěch a jsou jen těžce kontrolovatelné „zvenčí“. Své fact-checkingové projekty má už i Facebook či Twitter.

Co je Fact-checking?

Prověření faktického tvrzení s cílem určit jeho pravdivost a správnost. To může být provedeno buď před, nebo po zformulování daného tvrzení. V zahraničí se výraz používá jako název pro specifický směr žurnalistiky, která je zaměřená šíření fakt.

Zdroj: Wikipedie

Titulky o braní 5G vysílačů ztečí zaplavily během jarní vlny pandemie i řadu českých médií. Vedle Itálie se tak dělo například i ve Velké Británii, kde lidé podlehli právě lživým informacím šířeným po internetu. Stejně jako v detailně popsaném případě z Itálie však povětšinou šlo o běžné vysílače a u mnoha z nich zůstává otázkou, zda je skutečně založili žháři.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Fact-checking usvědčuje konspirátory ze lží, týkají se i 5G”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *