Do pěti let propojí 5G sítě víc než polovinu planety

Sítě 5G čeká překotný rozvoj. Do konce roku na ně bude napojeno přes miliardu lidí po celém světě a do pěti let 60 procent světové populace. Vyplývá to z nejnovější studie švédské telekomunikační společnosti Ericsson. K rozvoji sítí podle ní přispěla i pandemie nemoci covid-19.

„Počet připojení k sítím 5G celosvětově dosáhne do konce roku 2026 3,5 miliardy, což bude představovat přibližně 40 procent celkových mobilních připojení. Míra využití 5G sítí tak bude výrazně vyšší, než je tomu u současné generace 4G,“ uvádí firma v nejnovějším reportu. Expanzi vysokorychlostních mobilních sítí 5G podle ní uspíšila právě probíhající pandemie, která výrazně urychlila digitalizaci ekonomiky i společnosti.

Predikovaný vývoj počtu 5G připojení (v miliardách)

Pro střední Evropu Ericsson odhaduje v roce 2026 podíl 5G sítí na celkovém počtu připojení na úrovni 35 procent, u západních sousedů to má být až 68 procent. Tahounem celkových čísel se má stát Severní Amerika, kde má být tento poměr dokonce 80 procent. „V Severní Americe nabral rozvoj 5G sítí rychlého tempa. Tamní operátoři již 5G služby komerčně běžně nabízejí a díky příchodu nových zařízení s širokou podporou 5G pásem bude rok 2021 pro tamní trh opravdovým zlomem,“ uvádí v reportu Ericsson.

V Severní Americe se navrch očekává i rychlý rozvoj FWA sítí, a to zejména ve venkovských oblastech, u nichž se během pandemie objevily obrovské rezervy v otázce potřebného širokopásmového připojení. Kapacity místních sítí často nápor způsobený nařízenou prací z domova či vzdálenou výukou nezvládaly. „Celkově zde do roku 2026 očekáváme na 340 milionů uživatelů 5G sítí, což je 80 procent všech zákazníků,“ píše dále firma.

Sítě 5G budou do roku 2026 přenášet více než polovinu mobilních dat.

Ericsson mobility report 2020

Masivnější rozvoj 5G technologie podpoří podle Ericssonu i klesající ceny samotných mobilních telefonů, které 5G podporují. Významně do toho promluví i dotace, jež operátoři na takové přístroje ve snaze podpořit rozvoj nové sítě nabídnou. Masivní rozvoj firma predikuje i pro IoT (Internet of Thing – internet věcí) zařízení.

ZAJÍMÁ VÁS VÍC? CELÝ REPORT (V ANGLIČTINĚ) NAJDETE ZDE

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *