Ministr zdravotnictví Jan Blatný po jednání vlády (17. prosince 2020)

Typ vakcíny si vybírat nelze, vzkázal ministr Blatný

Ministr zdravotnictví Jan Blatný ve čtvrtek ráno po jednání vlády uvedl, že výběr typu vakcíny dle vůle pacienta nebude možný. Stojí za tím především technické důvody, kdy do Česka jednotlivé vakcíny budou přicházet postupně. Podle Blatného tím nebude narušeno ani zákonem dané právo pacientů na volbu péče, na což upozorňovali odborníci.

„Ne všechny vakcíny budou k dispozici ve všech očkovaních centrech,“ uvedl ministr hlavní důvod, proč není možné zajistit výběr dle vůle pacienta. Vakcína společností Pfizer a Biontech, která má v první vlně dorazit do Česka ještě během prosince, navíc potřebuje skladování při teplotě minus 70 stupňů Celsia, což budou schopna zajistit jen vybraná očkovací centra.

Není dotčeno právo jedince být informován o vakcíně, případně ji odmítnout.

Jan Blatný, ministr zdravotnictví

Blatný se proto domnívá, že právo pacientů na informování či odmítnutí vakcíny dotčeno není. O možném rozporu se zákonem debatovali odborníci mimo jiné i proto, že mezi lidmi sílí nedůvěra k novému typu vakcíny RNA, kterou ta od firem Pfizer a Biontech je. Ostatní očkovací látky (celkem je Česko objednalo u pěti firem, mimo jiné Astra Zeneca, Moderna či Johnson&Johnson) se opírají o tradičnější a léty prověřené metody.

V první fázi bude očkování určeno pro nejohroženější skupiny, kam se řadí senioři nad 65 let a zdravotníci pečující o pacienty s covid-19. Dále se má týkat chronicky nemocných mladších pacientů, zaměstnanců sociálních a odlehčovacích služeb a v neposlední řadě i státních orgánů v rámci kritické infrastruktury. Až poté se má dostat na další pojištěnce, kteří projeví zájem.

Česko má už během prosince obdržet přibližně deset tisíc dávek RNA vakcíny od firem Pfizer a Biontech. Do celé Evropské unie pak společnost dodá zhruba 200 milionů dávek a Česko má z toho získat zhruba čtyři miliony. Celkově si pak Česko objednalo očkování pro 6,9 milionu lidí, dodávky jsou naplánovány až do roku 2022.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Typ vakcíny si vybírat nelze, vzkázal ministr Blatný”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *