Proč očkovat mladé

Proč očkovat mladé a zdravé? I oni mohou šířit covid-19

Zájem o očkování proti covid-19 u mladších generací celosvětově slábne. Objevuje se názor, že mladé a zdravé, jejichž organismus je dostatečně odolný vůči infekcím, nemoc nijak neohrožuje. Očkování je pak pro ně zbytečné. Jenže tady nejde o ani tak o ně. Jde o populaci jako celek.

Že se mladí a zdraví nad smyslem očkování více zamýšlejí, je naprosto pochopitelné. Mimo řadu dezinformací, které smysl a bezpečnost očkování napadají, je k tomu vede hned několik tezí.

Za prvé, očkovacích látek je dostatek, tak kam spěchat? Za druhé, výskyt covid-19 klesá, tak proč se očkovat? A za třetí: vždyť se s tím onemocněním dokážu v pohodě poprat sám, tak na co vakcínu?

Proč očkovat mladé? Důvodů je řada

Argumentů pro očkování i mladých lidí (a to včetně dětí) je ovšem hned celá řada. Vedle poruch krátkodobé paměti a koncentrace, které se v několika případech vyskytly po prodělání covid-19 právě u mladých lidí, je to třeba už jen fakt, že se zkrátka nakazit mohou. A nakažený = šiřitel.

S postupujícím očkováním v rizikovější starší populaci také roste poměr mladších pacientů s těžším průběhem nemoci. Mladší pacienti se tak stávají významnějším zdrojem infekce, důvodů jsme se dotkli v tomto textu.

Dosavadní matematické modely přitom ukazují, že bez očkování celé populace (včetně mladších ročníků a dětí), bude kontrola onemocnění covid-19 velmi obtížná. Dosáhnout stádní (kolektivní) imunity bude bez toho doslova nemožné.

Očkování funguje, ukazuje Izrael

Takže, proč očkovat mladé? Hlavní důvod je ten, že očkování funguje. V Izraeli, kde jej má plně za sebou již více než 4,7 milionu lidí, se snížilo riziko infekce pro očkované o 95,3 %. Tedy více než dvacetkrát. Jde tedy hlavně o populační hledisko: Bez jejich očkování je zvládnutí pandemie nejisté.

Bezpečnost očkování je v České republice pečlivě sledována Státním ústavem pro kontrolu léčiv a počty podezření na nežádoucí účinky jsou zveřejněny na jeho stránkách. Z dosavadních dat vyplývá, že podezření na nežádoucí účinek je hlášeno zhruba v jednom případě na 10 000 očkování.

Na druhou stranu je třeba uvést, že 18. květnu bylo zaznamenáno 30 054 úmrtí na covid-19. Aby toto číslo nerostlo, je nezbytné, aby většina populace, včetně mladých a zdravých, byla očkována.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *