nejprodávanější smartphony na světě

Největší výrobci 5G smartphonů. Je zde několik překvapení

Největší výrobce smartphonů na světě je Samsung. Ale v kategorii přístrojů s 5G tomu tak není. Největší výrobci 5G smartphonů totiž jsou Apple, Oppo a Vivo.

Statistiku celosvětových prodejů smartphonů s 5G konektivitou zveřejnila agentura Strategy Analytics. Výsledky platí za první kvartál letošního roku a tabulka je plná překvapení.

Největší výrobci 5G smartphonů

Světovou jedničkou v prodeji smartphonů s 5G je Apple. Za letošní první kvartál prodal celosvětově přes 40 milionů iPhonů s 5G. To jsou prakticky všechny jeho aktuální modely řady 12.

Pokud by vás zajímalo, jak si Apple stál v tomto žebříčku loni, tak vězte, že by v něm vůbec nebyl. Protože loni v prvním kvartále prodal přesně nula přístrojů s 5G. Žádné totiž neměl.

Q1 2021 Global 5G Top 5 Vendors

Na druhé pozici je čínské Oppo, které nedávno vstoupilo na český trh. Třetí je pak Vivo, taktéž letošní nováček na českém trhu. Obě tyto značky původně patřily do koncernu BBK Electronics, nyní se prezentují jako samostatné, už mimo struktury BBK Electronics. Ale to lze jen stěží ověřit.

Není to však podstatné, aktuálně to jsou téměř největší výrobci 5G smartphonů. Oppo prodalo podle Strategy Analytics za první kvartál přes 20 milionů 5G smartphonů, Vivo těsně pod touto hranicí.

Meziročně je u obou společností nárůst extrémní. Loni Oppo prodalo 1,7 milionu kusů a Vivo 2,6 milionu kusů přístrojů s 5G.

Až čtvrtý je Samsung. Což je zarážející, loni byl jasnou jedničkou, když za první čtvrtletí 2020 připsal 8,3 milionu prodaných 5G smartphonů. Letos to za stejné období 17 milionů.

To je sice slušný nárůst, ale konkurence nasadila rychlejší tempo. Loni držel v tomto segmentu Samsung přes třetinu světového trhu, letos má jen necelých 13 procent.

Prodeje zvyšují všechny značky

A to má Samsung opravdu velmi těsně za zády Xiaomi, které za první kvartál prodalo 16,6 milionu 5G smartphonů. Loni to za stejné období bylo jen 2,5 milionu. Nárůst je to tedy opět velmi vysoký.

Další příčky Strategy Analytics neuvádí, jen souhrnnou kolonku ostatní výrobci 5G smartphonů. A i těm se dařilo; zatímco loni se prodalo 8,9 milionu 5G smartphonů, letos už 19 milionů.

Nárůst je tedy vyšší než u Samsungu. Ten zjevně trochu zaspal, otázkou však je, jestli to má nějaký přímý dopad na jeho příjmy a celkovou pozici na trhu. Spíš můžeme očekávat jeho 5G modelovou ofenzívu.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *