Vyznejte se v 5G procesorech. Na trhu jich je už velké množství

V průběhu roku 2021 představili nové 5G procesory všichni jejich výrobci. Jejich nabídka aktuálně zahrnuje čipy pro telefony s cenou od necelých 5 000 korun. Vyznejte se v 5G procesorech na trhu.

5G procesory vyžadují moderní výrobní postupy. Takže je sice má v portfoliu víc značek, ale reálně je dokážou vyrábět jen dvě firmy na světě a to TSMC a Samsung. První z nich je čistý výrobce, vlastní procesory na trhu nenabízí. Samsung samozřejmě je nejenom výrobcem, ale má i vlastní čipy podle vlastního návrhu.

Duopol Samsung a TSMC

Samsung vyrábí vlastní čipy a některé procesory Qualcommu. TSMC pak produkuje čipy pro Apple, UnisocMediaTek a Huawei.

Na trhu aktuálně najdeme už poměrně bohatý výběr 5G zařízení a čipy s podporou sítí páté generace tak už nejsou nic exotického. Spíš naopak, 5G procesory se začínají pomalu stávat standardem.

Na začátku léta bylo na českém trhu už téměř 100 jednotlivých modelů smartphonů (počítaje různé verze jednoho modelu) s podporou 5G. Jejich průměrná cena podle Realita5G Indexu klesla na téměř 18 000 korun. Nejlevnější modely se už běžně prodávají těsně pod hranicí 5 000 korun.

Vyznejte se v 5G procesorech

Přehled všech dostupných 5G procesorů najdete v naší infografice. Většinu procesorů najdeme v mobilech prodávaných na českém trhu. Výjimkou je procesor Unisoc, ten zatím žádný přístroj nemá. Přestože 4G čipy této značky několik laciných přístrojů má.

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *