práce z domova

Práce z domova: 1, bez připojení ani ránu

Možná už dávno z domova děláte, možná vás to teprve čeká. V prvním případě už nějaké zkušenosti budete mít, pro ten druhý případ pro vás máme tipy, aby práce z domova byla efektivní pro vás i vašeho zaměstnavatele. V první části se podíváme na internetové připojení.

Práce z domova byla dřív spíš nárazovou nebo rozhodně ne zcela rozšířenou možností, jak vykonávat své zaměstnání. Pandemie koronaviru to však změnila a práce z domova se stala běžnou a rozšířenou alternativou k výkonu práce na pracovišti u zaměstnavatele.

Práce z domova se stává novým standardem

V době lockdownu byla často práce z domova jedinou alternativou a v mnoha případech byla přímo nařízena. Nyní se situace již pomalu vrací do normálu, ale to neznamená, že by mávnutím práce z domova skončila. Naopak, mnoho firem mění zažité pořádky a zavádí režimy 3+2 nebo 2+3, tedy dva či tři dny na pracovišti a ve zbytku týdne práce z domova.

Pracovat z domova samozřejmě mohou jen ti, jejichž práce to umožňuje. Primárně to jsou kancelářské profese, ale samozřejmě existuje mnoho výjimek. Ve většině případů bude potřebné vybavení podobné či stejné. Nyní se na něj podíváme podrobněji.

Připojení k internetu a telefon

Oboje zřejmě doma máte, pokud ne, tak to budete bezpodmínečně potřebovat. S telefonem problém nebude, mobil má dnes asi každý a pro volání stačí i ten obyčejný. Problém však může nastat s internetem.

On-line práce z domova vyžaduje robustní připojení. A to nemusí být zrovna to, co máte doma pro osobní potřebu. Důvodem jsou videokonference a často také stahování velkého objemu dat. V případě videokonferencí je rychlé připojení nutností, jinak to vůbec nemusí fungovat a nebo na displeji uvidíte místo protistrany čtverečky a nebude vám rozumět.

Počítejte i s tím, že doma může být víc uživatelů, kteří také budou internet využívat, z domova může pracovat i partner a děti si třeba pustí IP televizi, která také běží přes internet.

Pro videohovor či konferenci můžete použít smartphone a mobilní data, ale pozor, u mnoha softwarů to nemusí být možné ať už absencí mobilní verze nebo licenčními podmínkami, ale tomu se budeme věnovat za chvíli.

Výběr vhodného internetového připojení často záleží na nabídce v konkrétní lokalitě. Ale v principu jsou nejlepší a především nejstabilnější kabelové přípojky či připojení přes xDSL. Ideální jsou tarify 50 Mbit/s, minimum by mělo být 20 Mbit/s. Ty však nejsou dostupné všude, někde tak může být jedinou alternativou připojení bezdrátové. Ať už přes lokálního poskytovatele nebo přes speciální mobilní tarify (určené pro stacionární modemy, nikoliv pro mobily).

Pevný mobilní internet může poskytovat určitou volnost, takové zařízení můžete vzít i na chatu. Samozřejmě záleží, jestli tam je dobrý signál a jestli něco takového vůbec zaměstnavatel umožňuje. Podmínky operátorů pro použití se také liší.

Pro práci z domova můžete využít i mobilní data

Alternativou může být i sdílené připojení z mobilu. To však vyžaduje dobrý tarif, ideálně s neomezenými daty. Práce na počítači má totiž mnohem větší spotřebu než surfování na mobilu. A pohlídejte si i přenosovou rychlost, operátoři ji u některých neomezených tarifů limitují. Počítejte, že zhruba 10 Mbit/s je minimum. Nevýhodou je, že tento způsob připojení vám do určité míry bude blokovat mobilní telefon.

Velkou výhodu budete mít, pokud už v místě vašeho bydliště váš operátor nabízí pokrytí sítí 5G. Kapacita sítě a latence je v tomto případě vynikající, takže nebudete mít problémy s videohovory ani se stahováním velkého množství dat.

Mobil to zachrání

Pevné připojení v domácnosti může být při intenzivním vytížení jejími všemi členy pro spolehlivou práci z domova nestabilní. Záložním řešením pro práci z domova, nebo ideálním řešením pro práci doslova odkudkoli, tak může být mobilní telefon s vhodným (ideálně 5G neomezeným) datovým tarifem. Zejména 5G připojení totiž disponuje potřebnou rychlostí, kapacitou i odezvou pro komfortní práci se všemi on-line platformami.

Přestože budete mít doma dobré internetové připojení, tak se bude hodit i mobilní data. Sice pro nouzové použití, ale s tím je potřeba počítat. Doma nebudete mít správce sítě, který vám problémy s připojením vyřeší, bude to na vás. Záloha se tak bude hodit.

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *