Takto se datovalo v pravěku

VIDEO: Dnes vytáhnete mobil a datujete. Takto se datovalo v pravěku

Možná patříte mezi pamětníky a pamatujete ještě internetové připojení v devadesátých letech. Analogové modemy a telefonní linky. Jenže i to je moderna, takto se datovalo v pravěku.

Aktuálně jsou v mobilních sítích běžné rychlosti v řádu stovek Mbit/s, v sítích 5G se brzy dočkáme i gigabytových rychlostí. U pevného připojení jsou dnes rychlosti podobné. Vše běžně dostupné za rozumné ceny.

To ve zmíněných devadesátých letech bylo běžným maximem 33 Kbit/s, tedy rychlosti 3000x nižší.

Začátky internetu

Samozřejmě, že to bylo pomalé, ale internet, tehdy v plenkách, neměl zdaleka takové nároky jako dnes. Video na internetu neexistovalo a na fotky se prostě čekalo, přestože z dnešního pohledu měly miniaturní rozlišení. Ale to měly i displeje či spíš běžné CRT monitory.

Jenže i to vlastně byla moderna. Když se podíváme o dekádu dřív, tak byl v plenkách celý počítačový byznys a internet neexistoval. Přesto už bylo možné pracovat v terénu a přímo z něj odesílat data. Prakticky point to point, takže to bylo primárně podnikové řešení.

Na Facebooku se objevilo výborné video, kde je právě taková práce v terénu ukázána. Nejprve se přes modem připojí manažer z vlaku. A následně ukazuje, jak posílá data ze služební cesty v Japonsku.

Přímo k videu se nám nepodařilo nic konkrétního zjistit, ani rok pořízení. Ale víme, že onen přenosný počítač s vlastním systémem je Radio Shack TRS-80 model 100 (fotografie). Tedy docela populární počítač původně od japonské značky Kyocera, který následně v licenci vyráběla společnost Tandy a v USA se prodával pod jménem obchodního řetězce Radio Shack.

Na stejném základu pak existovaly i další klony prodávané jinde ve světě. Samozřejmě nikoliv v tehdejším Československu.

Takto se datovalo v pravěku

Ale o samotný počítač nejde, zajímavější je spíš představená možnost dálkového přenosu dat přes analogový modem. Ten se musel připojit na sluchátko klasického telefonu. Takové modemy existovaly už v šedesátých letech, ze které doby je jeho „mobilní“ verze, nevíme. Jelikož se ale počítač začal prodávat v roce 1983, zhruba ze stejné doby bude i video.

Modem založený na protokolu Bell 103 umožňoval přenos rychlostí 300 bit/s. Jak to v praxi vypadalo, můžete vidět na konci videa. Text se poměrně plynule zobrazoval na displeji, jak se postupně data dostávala do počítače. Zhruba tak rychle, jak rychle bylo možné text číst.

Pro běžného uživatele to byla ve své době náročná investice. Počítač stál od 1 000 dolarů podle verze, což v současné hodnotě znamená zhruba trojnásobek. Modem pak zhruba polovinu. Přesto se prodalo přes šest milionů počítačů, u modemů se nám číslo vypátrat nepodařilo. Všimněte si i klasického telefonu, pochybujeme, že by dnešní děti či mládež vůbec dokázala číslo vytočit. Prostě takto se datovalo v pravěku.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *