Práce z domova

Práce z domova: 4, v pyžamu jen off-line

Možná už dávno z domova děláte, možná vás to teprve čeká. V prvním případě už nějaké zkušenosti budete mít, pro ten druhý případ pro vás máme tipy, aby práce z domova byla efektivní pro vás i vašeho zaměstnavatele. Ve čtvrté části seriálu se podíváme na domácí dress code a další důležité aspekty.

Pracovat z domova je lákavé. Nikdo vás neustále nekontroluje, jestli začnete o 20 minut později, obvykle nikdo nezjistí. A často si můžete přes den dělat něco jiného a práci dohnat třeba večer. Jenže to se vám může docela brzo vymstít. Denních pauz bude přibývat, práce se začne hromadit a práce z domova se vám zprotiví.

Doma jako v práci

V každém případě se proto snažte dodržovat režim jako když jdete do práce. Prostě doma jako v práci, jen nikam nemusíte jezdit a ušetřený čas si můžete užít. A že to může být úspora značná, leckdo cestami do a z práce denně ztratí hodinu i dvě.

Zároveň budete muset řešit věci, které jsou v práci vyřešené. A to je strava. Kdo si do práce bral jídlo z domova, může tuto pasáž přeskočit, ale většina byla zvyklá na firemní kantýnu nebo nějakou blízkou restauraci. Ve městech pak bylo snadné restaurace často měnit a tak byl výběr pestrý. Doma to bude horší. Samozřejmě si můžete vařit, ale těžko si přes den stihnete udělat něco složitějšího, spíš si budete ohřívat jídlo připravené večer předtím.

Práce z domova vás může naučit vařit

Na to je potřeba myslet a pro mnohé to může být docela velká změna, mnoho lidí přes týden vůbec nevaří. Pokud to není řešení pro vás, můžete si samozřejmě dojít na jídlo někam v okolí, stejně jako v práci. Jenže mnoho rezidenčních čtvrtí zrovna neoplývá bohatou nabídkou stravovacích příležitostí. Pak může pomoci dovoz jídla, to je dnes běžné skoro všude, i když nabídka a rozsah se lokálně bude výrazně lišit.

V každém případě stravu nepodceňujte. Budete s tím mít zřejmě víc práce, než když jste chodili do kanceláře. Někdy si to můžete ulehčit nějakým polotovarem, který jen vyndáte z mrazáku a dáte do trouby. Ale nedělejte to určitě každý den.

Víte, co máte za zády?

A co na sebe? Pokud vás nikdo neuvidí, tak si vezměte to, co je vám nejpohodlnější. Problém nastává, pokud se musíte z domova často připojovat k videohovorům a videokonferencím. V tom momentě musí mnoho kompromisů pryč a výše uvedené záležitosti musíte řešit mnohem pečlivěji.

Mobil to zachrání

Pevné připojení v domácnosti může být při intenzivním vytížení jejími všemi členy pro spolehlivou práci z domova nestabilní. Záložním řešením pro práci z domova, nebo ideálním řešením pro práci doslova odkudkoli, tak může být mobilní telefon s vhodným (ideálně 5G neomezeným) datovým tarifem. Zejména 5G připojení totiž disponuje potřebnou rychlostí, kapacitou i odezvou pro komfortní práci se všemi on-line platformami.

Nejenom že si musíte najít pracovní místo, ale zároveň ho musíte vybrat i podle toho, co bude za vámi. Pracujete z domova, ostatní také nebo to o vás ví, takže iluzi kanceláře vytvářet nemusíte. Knihovna, bílá zeď nebo jiné neutrální prostředí je ideální. Vlastně nevadí ani pohled do kuchyně, prostě děláte z domova. Ale určitě si musíte uklidit. Případně některé aplikace umožňují vytvoření virtuálního pozadí.

Prostě myslete i na to, co bude v záběru s vámi vidět. Blízcí kolegové v práci asi budou milosrdní a chápaví, ale u obchodního partnera se nevhodné pozadí určitě nehodí.

Chcete se kolegům ukazovat v pyžamu?

V případě videokonferencí také není vhodné, když se kolegům zjevíte v pyžamu nebo nějakém vtipném vytahaném domácím tričku. Někdy bude dokonce nudné obléct vyloženě byznysové oblečení, jindy postačí neformální, ale zcela určitě takové, v kterém byste šli do práce a nikoliv na zahradu nebo s košem.

Celkově platí, že práce z domova je příjemným benefitem. Sice ho neocení každý, někdo raději chodí pravidelně do práce. Ale celkově je to praktická záležitost, jejíž popularita a rozšíření stále poroste. Má však svá specifika a pravidla, která je potřebné dodržovat. Stejně tak nezapomeňte na první díl našich rad, bez potřebného vybavení není možné z domova vůbec pracovat.

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *