práce z domova

Práce z domova: 3, můžete to být očistec

Možná už dávno z domova děláte, možná vás to teprve čeká. V prvním případě už nějaké zkušenosti budete mít, pro ten druhý případ pro vás máme tipy, aby práce z domova byla efektivní pro vás i vašeho zaměstnavatele. Ve třetí části seriálu vás provedeme nástrahami, které práce z domova může přinést. A že jich je docela hodně.

Možnost pracovat doma je jistě praktickým a hodnotným benefitem, který vám v práci mohou umožnit. Jenže to co na první pohled vypadá na samá pozitiva, se brzy může změnit v noční můru. Rozhodujících faktorů je velké množství a hodně záleží na vaší domácí situaci. Následující návod se tak nemusí trefit do vaší domácí situace, přesto v něm můžete najít praktické rady.

Práce z domova je nový standard

Práce z domova je dnes běžným benefitem, který se rozšířil především v současné koronavirové pandemii. Takže i po koronavirovém lockdownu, kdy byla práce z domova často jedinou alternativou, plno firem nabízí zaměstnancům standardně režimy 2+3 nebo podobné. Tedy dva dny doma a tři v práci.

V prvních dvou částech seriálu jsme se věnovali především technickému vybavení, které k práci doma potřebujete. Tedy internetové připojení, mobil, počítač a další hardware. Jenže to není vše, musíte také někde sedět, mít trochu klidu a v mnoha případech vypadat tak, že jste v práci a ne doma na odpočinku.

Mobil to zachrání

Pevné připojení v domácnosti může být při intenzivním vytížení jejími všemi členy pro spolehlivou práci z domova nestabilní. Záložním řešením pro práci z domova, nebo ideálním řešením pro práci doslova odkudkoli, tak může být mobilní telefon s vhodným (ideálně 5G neomezeným) datovým tarifem. Zejména 5G připojení totiž disponuje potřebnou rychlostí, kapacitou i odezvou pro komfortní práci se všemi on-line platformami.

Když vám bude chybět potřebný hardware, tak o něj můžete požádat zaměstnavatele a nebo ho velmi snadno můžete pořídit. Vlastně to není a tak drahé, slušný smartphone pořídíte za pět tisíc, solidní notebook do 20 000 korun.

Někde to prostě nepůjde

Jenže to všechno vám může být k ničemu, stejně jako celá práce z domova. Stačí, když k ní nebudete mít doma vhodné prostředí. Ostatně, mnoho lidí v lockdownu, kdy práce z domova byla v mnoha případech nařízená, byla nejšťastnější, když se mohli vrátit do kanceláře. Vlastně je to logické, ze sociologického i psychologického hlediska je osobní kontakt nenahraditelný a ne každý dokáže trvale či dlouhodobě pracovat výhradně z domova.

Ne každý má doma svou dedikovanou kancelář nebo pokoj, který se na improvizovanou kancelář dá změnit. Plno lidí vlastně nemá doma ani pracovní stůl a i kdyby chtěli, tak na něj nemají doma místo. Pokud je to i váš případ, tak si pracovní místo najít.

Úplně snadné to není, pro práci na počítači se určitě nehodí konferenční stolek ani dětský pracovní stůl s malou židlí. Jídelní stůl je rozhodně lepší, ale můžete tvrdě narazit u židle. Pokud je to jen trochu možné, investujte do polohovatelné a nastavitelné kancelářské židle. Kvalitní nejsou levné, ale vyplatí se.

S dětmi může být práce očistec

Když už máte kde sedět a pracovat, tak je však současně velmi důležité, aby jste na to měli klid. Děti mohou být nemocné a nebo přijdou ze školy ještě hluboko ve vší pracovní době. Je potřeba si domácí režim nastavit tak, abyste na práci měli klid a prostor. Rozptylovat od práce vás mohou i kolegové v práci, ale ti také musí pracovat, takže to má své meze. Jenže členové domácnosti obvykle pracovat nemusí.

Pokud nemusíte přímo s někým pracovně komunikovat, ať už po telefonu nebo v rámci videokonference, tak vám mohou dobře pomoci sluchátka. Ale nikoliv ta, s kterými posloucháte hudbu, ale mušle, které tlumí hluk. To je levná záležitost v řádu stokorun, ale dokáže hodně pomoci.

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *