práce z domova

Práce z domova: 2, co budete potřebovat

Možná už dávno z domova děláte, možná vás to teprve čeká. V prvním případě už nějaké zkušenosti budete mít, pro ten druhý případ pro vás máme tipy, aby práce z domova byla efektivní pro vás i vašeho zaměstnavatele. V druhé části vás provedeme záludnostmi potřebného hardwaru.

Pokud budete chtít plnohodnotně pracovat z domova, budete potřebovat vybavení. V nouzi lze improvizovat, ale to jen v případě výjimečné práce z domova. Pokud to vy a váš zaměstnavatel s prací na dálku myslí vážně, tak se investicím nevyhnete. Případně vás může alespoň částečně vybavit zaměstnavatel. Ale to se liší případ od případu.

V nouzi poslouží i smartphone

V nouzi asi bude možné některé pracovní záležitosti vyřešit přes telefon. Ale jen stěží na něm budete vyplňovat tabulky nebo psát delší texty. Ano, některé mobily umožňují připojení k televizi a použité klávesnice a myši, ale není to rozhodně běžné, vyžaduje to konkrétní přístroje (obvykle ty dost drahé) a stejně to není plnohodnotná náhrada počítače.

V podstatě to samé platí o tabletech. Na těch se vám bude psát lépe a k některým lze přikoupit i mechanickou klávesnici.

Ale stejně jako u mobilů můžete narazit na problémy se softwarem. Ten je často určený jen pro operační systém Windows a nebo váš zaměstnavatel pro jiné (mobilní) operační systémy nemá zakoupenou licenci. Může nastat i problém se zabezpečením.

Práce z domova vyžaduje počítač. Je velmi pravděpodobné, že vám zaměstnavatel poskytne notebook, pak nemusíte nic řešit, dostanete přístroj a většinou i nainstalovaný potřebný software. Vlastně budete jen řešit, jak ho připojíte k internetu. Dnes nejčastěji přes wi-fi, ale můžete použít i síťový kabel, i když pro ten už mnoho aktuálních notebooků nemá zdířku. A případnou redukci vám asi zaměstnavatel nepřidá.

Může nastat situace, že od zaměstnavatele notebook nedostanete. Taková situace asi nebude běžná, ale pro občasnou práci z domova může nastat. Pak budete potřebovat počítač vlastní.

Problém je, že pokud máte doma rodinný stolní počítač a nebo notebook, tak je vhodné si na něm vytvořit vlastní účet a ten zabezpečit heslem. K pracovním záležitostem se tak nikdo jiný nedostane. Což je hodně důležité a naopak i u firemního přístroje si zajistěte jeho hodně dobré zabezpečení, aby za vás třeba děti nepsaly maily.

Pro videohovory budete potřebovat kameru, to v případě stolního počítače, notebook ji zřejmě mít bude, pokud to však nebude nějaký hodně starý dědeček. A ten asi nezvládne většinu potřebných věcí. U soukromého počítače budete zřejmě vše řešit přes prohlížeč, na vlastním softwaru firemní záležitosti stejně řešit nemůžete. Ověřte si proto, že má váš počítač aktuální verze prohlížeče a že takové do něj lze vůbec nainstalovat.

Starý počítač je k ničemu

Všeobecně platí, že pro obvyklá kancelářská práce z domova vyžaduje použitelné počítače do pěti let stáří. Pokud máte starší, asi budete muset upgradovat. Nákladově počítejte s částkou 10 000 korun a víc.

O mobilu už byla řeč. Budete ho potřebovat pro volání a počítejte s tím, že při práci z domova se počet hovorů výrazně zvýší. Je pravděpodobné, že firemní hovory budete řešit na firemním čísle. Buď si tedy pořiďte druhý telefon (pokud vám ho zaměstnavatel nedal) a nebo budete potřebovat telefon pro dvě SIM. To dnes není problém, je jich většina.

Tyto programy pro práci z domova se vám budou hodit

Trello Zoom Slack Skype

Práce z domova na mobilu

Pro samotné volání stačí obyčejný (hloupý) mobil, ale na internet se s ním buď vůbec nedostanete a nebo je to jen extrémní nouzové řešení. Smartphone je dnes standardem, pokud byste vybírali nový, tak samozřejmě doporučíme ty, které podporují sítě 5G. Což už dnes není vyloženě drahá záležitost a ceny budou nadále výrazně klesat. Minimem je pak podpora LTE, což však splňuje drtivá většina přístrojů na trhu.

Mobil to zachrání

Pevné připojení v domácnosti může být při intenzivním vytížení jejími všemi členy pro spolehlivou práci z domova nestabilní. Záložním řešením pro práci z domova, nebo ideálním řešením pro práci doslova odkudkoli, tak může být mobilní telefon s vhodným (ideálně 5G neomezeným) datovým tarifem. Zejména 5G připojení totiž disponuje potřebnou rychlostí, kapacitou i odezvou pro komfortní práci se všemi on-line platformami.

.

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *